Una recerca sobre les comunitats obreres autoorganitzades que, com a resposta global a l’explotació capitalista que patien, posaren en pràctica unes altres relacions econòmiques basades en la cooperació, la solidaritat i el recolzament mutu. Les cooperatives obreres, sobretot de consum però també de producció, significaren l’aposta per a organitzar materialment les condicions d’existència de les que, produint-ho tot, no tenien res. Arrencant de les societats de resistència de mitjan segle XIX, poblaren tots els barris proletaris de Barcelona, i el seu camí ascendent fou tallat de soca-rel amb la victòria feixista de 1939. Amb aquest treball, des de La Ciutat Invisible volem redescobrir la memòria política que duem a dintre, promoure el cooperativisme avui i promoure el reconeixement del bagatge emancipador que ha configurat un barri popular com Sants.
“Les cooperatives obreres de Sants. Autogestió proletària en un barri de Barcelona (1870-1939)”
La Ciutat Invisible edicions 2010
ISBN 978-84-938332-1-3
365 pàgines
pvp: 20€
http://laciutatinvisible.coop/ressenyes-de-llibres/2575/
---
Una vella aspiració:
Un dels objectius prioritaris -gairebé la raó d’ésser- de la cooperativa ha estat sempre, crear i difondre continguts crítics per tal d’impulsar processos de transformació política i social. Entenem aquests processos com aquells que potencien o construeixen relacions d’intercooperació entre persones i projectes, enfortint l’economia social, però també els que fomenten l’extensió de pràctiques polítiques autoorganitzades i autònomes de reapropiació de la política a nivell local.
Al llarg d’aquests anys, aquests objectius han anat nodrint de continguts i enfortint la nostra llibreria crítica, han contribuït al desenvolupament i l’elaboració de nous imaginaris mitjançant la comunicació gràfica i el disseny de roba urbana; i han anat prenent forma en projectes que combinen la investigació social amb el desenvolupament d’estratègies comunicatives i d’intervenció comunitària.
Amb l’edició de material propi donem un altre pas endavant cap a l’assoliment d’aquesta labor que ens proposem. Un pas que, ben segur, no serà l’últim, però que tot just assenyala un començar a caminar en la direcció de contruïr un projecte cooperatiu sòlid econòmica i políticament. Així doncs assolim una de les fites que ens van portar a constituir la cooperativa, ara fa cinc anys. Volíem que l’activitat comercial ens permetés establir les condicions, sempre limitades, per editar materials crítics d’interès.
La Ciutat invisible edicions?
Tot i estar molt satisfetes d’aquestes primeres novetats, encara no podem dir, ni de bon tros, que som editorial, però si que estem realitzant els processos adequats per aconseguir-ho. I que tenim la intencionalitat de produir i anar difonent cap en fora tot aquell material que considerem important dónar a conèixer. Creïem important posar èmfasi en el caràcter col·lectiu i cooperatiu de la nostra producció editorial. Tot això, assumint gairebé integralment el procés de producció dels llibres: creació, investigació, escriptura, correcció, disseny, maquetació i edició. També considerem important l’ús del català com a llengua prioritària i vehicular de les nostres edicions, així com la llicència Creative Commons de totes les produccions.
La Ciutat Invisible edicions és un projecte il·lusionant i emocionant per la cooperativa. Un repte que de ben segur ens farà créixer i aprendre a nosaltres, i també, esperem, a vosaltres. O si més no, que contribueixi ha augmentar i millorar les eines tèoriques i pràctiques amb les que llegim la realitat per tal construir perspectives crítiques que qüestionin el món donat per descomptat.
Desitgem que els llibres que oferim siguin bones armes en el vostre arsenal de pensament i satisfacin les expectatives de totes les potencials persones lectores. Esperem iniciar un camí que ja no abandonem, esperant satisfer parcialment les vostres encuriosides i inquietes ments. No ens agrada fer passes endarrere, però som conscients que els moments actuals del món del llibre, per no parlar de la situació de precarització generalitzada, faran difícil aquesta decisió. El vostre ajut ens serà indispensable. Si hem arribat fins aquí ha estat gràcies a vosaltres, esperem que seguim tenint-vos al costat.