El proper dijous dia 13 d'octubre volem convidar-vos a una conferencia debat amb Michael Albert titulada “Parecon: la vida després del capitalisme”, a les 19h al Espai Obert (C/ Violant d'hongria, 71 1er pis, Barri de Sants).
L’economia participativa, participatory economics en l'original anglès –també anomenada “parecon”- és un sistema econòmic proposat com una alternativa al capitalisme (tant en la seva versió neoliberal com en la seva versió més intervinguda) i al socialisme de planificació centralitzada.
Als anys setanta i vuitanta, Michael Albert i Robin Hahnel –dos economistes llibertaris i teòrics nord americans- crítics amb les propostes existents per a reemplaçar o reformar els models capitalistes i/o de planificació centralitzada, es van proposar identificar les qüestions clau al voltant de les quals construir una alternativa viable als sistemes econòmics vigents i teòrics existents. Es pot democratitzar l’esfera econòmica? Quins valors s’han de promoure per tal de democratitzar l’economia? Quines serien les institucions de consum, producció i distribució que servirien a aquests valors?
Amb el model de Parecon, es proposa la implementació de mecanismes participatius de presa de decisions que dirigeixin la producció, el consum i la distribució dels recursos. Identifica la solidaritat, la equitat, l’autogestió, l’eficiència, la diversitat i la sostenibilitat com els principals valors que tota economia hauria de promoure.
Per a defensar aquests valors, l’economia participativa proposa les següents institucions: consells de treballadors i consumidors, la presa de decisions dels quals segueixi els principis de l’autogestió; complexes equilibrats de tasques en el lloc de treball amb la finalitat d’eliminar el classicisme creat pel model tradicional de divisió laboral, remuneració segons els esforços del treballador (temps i duresa de la tasca); i, a la fi, una planificació participativa de la producció i el consum seguint en un procés iteratiu entre els consells de treballadors i de consumidors.
Parecon fou el tema d’una tesi doctoral publicada per ambdós autors a través de la Universitat de Princeton. Han publicat diversos llibres de divulgació i Parecon fou també el tema de nombrosos articles universitaris on és presentat, analitzar i debatut. L’obra principal que el descriu es titula Life Beyond Capitalism (2002) de Michael Albert i va ser traduït a més de trenta idiomes.
Michael Albert és també el fundador de l’editorial South end Press (Boston) i creador de la revista mensual Z Magazine i de la pàgina Znet des de 1990. Robin Hahnel és professor d’economia a la Universitat de Washington. Tots dos han publicat més d’una vintena de llibres sobre temes d’economia política, parecon, economia ecològica, sociologia política, etc., i centenars d’articles en revistes especialitzades i de divulgació.
El capitalisme i el socialisme de planificació centralitzada tenen conseqüències desastroses per a la gran majoria de la població, la qüestió és: quina alternativa volem? Amb el parecon o economia participativa, michael albert i robin hahnel identifiquen i analitzen les institucions clau dels sistemes econòmics i proposen unes altes que defensin els valors que una economia pensada en clau social hauria de promoure.
Organitzen:
Col.labora: